Képességek

A kognitív képességekről

Kognitív képességeink kihatnak mindenre, amit csinálunk. Hogy sikeresek leszünk-e munkánkban, céljaink elérésében, az nagyban azon múlik, hogy szellemi kapacitásunk jó formában van-e. Mint minden más erőnlét, ez is formában tartható, fejleszthető. Csak rajtunk múlik, hogy kihozzuk-e a legtöbbet agyunk erőforrásaiból, vagy hagyjuk eltompulni őket.

Az emlékezés képessége sokfajta, de mindegyikre szükségünk van a céljaink elérésében. Külön emlékezeti működésünk van a gyors, rövid távú feladatok elvégzéséhez és a régmúlt események felidézéséhez legyenek azok verbális, vizuális vagy térbeli információk. A memória gyakorlással nem csak szinten tartható, de fejleszthető is.
RÖVIDTÁVÚ VIZUÁLIS EMLÉKEZET Villantó A rövidtávú vizuális emlékezet arra való, hogy agyunkban egyszerre több képi információt is aktívan tarthassunk egy rövid időre.
MUNKAMEMÓRIA Gyanús alak A munkamemória olyan rövidtávú emlékezet, amely az információt rövid ideig megőrzi, hogy a személy azzal dolgozhasson, manipulációkat végezhessen.
RÖVIDTÁVÚ TÉRI EMLÉKEZET Memóriakígyó A téri emlékezet arra való, hogy környezetünkben a tárgyak helyeit megjegyezhessük és a minket körülvevő térben jól eligazodhassunk.
VIZUÁLIS EMLÉKEZETI TERJEDELEM Új felszálló A rövidtávú vizuális emlékezet arra való, hogy agyunkban egyszerre több képi információt is aktívan tarthassunk egy rövid időre.
ÁLTALÁNOS EMLÉKEZET Titkosügynök A rövidtávú emlékezeten belül itt azt mérjük, hogy a személy egyszerre hány egymástól független elemet tud rövid időre az emlékezetében tartani és azokat előhívni.
Akik sokat utaznak, közlekednek, azok jól tudják, hogy a téri tájékozódási képességekben nem vagyunk egyformák. Vannak, akiknek minden új tér kihívás, másoknak inkább izgalom. Hogy mi mennyire vagyunk jók a térben, azt a legjobb játékokon keresztül megismerni.
MENTÁLIS ELFORGATÁS Ékszerész Tárgyak fejben való manipulációját, elforgatását bár nem mindig gyakoroljuk, mégis ez a képesség indikátora sok egyéb fontos kognitív funkció állapotának. Építész Tárgyak fejben való manipulációját, elforgatását bár nem mindig gyakoroljuk, mégis ez a képesség indikátora sok egyéb fontos kognitív funkció állapotának.
A gyorsaság nem csak a játékokhoz fontos képesség, hanem a mindennapi élet egyik legnagyobb kihívása. A reakció idő jó mutatója agyunk frissességének és reagáló-képességének. Ez a képességünk szinten tartható és fejleszthető is.
VÁLASZKONTROLL Konzervgyár A válaszkontroll készsége abban segít, hogy meg tudjuk különböztetni azokat a helyzeteket, amikor egy adott választ el kell indítanunk, mint amikor azt vissza kell tartanunk.
Megosztott figyelem, szelektív figyelem, figyelmi váltás – mind olyan területek, amelyekről mindenki tudja, hogy mekkora kihívás nap, mint nap. A sok figyelem kifárasztja agyunkat és megnöveli a hibázás esélyét. Azok, akik fejlesztik figyelmi képességeiket, mindezen a terhen enyhíteni tudnak.
KOGNITÍV FLEXIBILITÁS Szivárvány A végrehajtó funkciók egyike a kognitív flexibilitás, aminek abban van fontos szerepe, hogy a helyzetnek megfelelően változtathassunk viselkedéses válaszainkon.